Konfučije učionica na UDG-u

Konfučije učionica na UDG-u

 

Uz stalni porast globalnog utisaja Kine, posebno kroz implementaciju inicijative "Pojas i put", Crna Gora je pokrenula različite razmjene i saradnju sa Kinom. Da bi se zadovoljile potrebe crnogorskog naroda za učenjem kineskog jezika, razumijevanja kineske kulture i srodnih sručnih djelatnosti, Confucius Institute Headquartes je 1. novembra 2019. odobrila otvaranje nezavisne Učionice Konfučije na UDG-u, pod pokroviteljstvpom Univerziteta Donja Gorica (UDG) i Beijing Union University (BUU).

Učionica Konfučije će na temeljima višegodišnje saradnje UDG-a i BUU-a nastaviti da djeluje na polju učenja jezika, interkulturalnosti, učestvovanju u razvijanju raznih drugih stručnih djelatnosti i istraživanja. Pošto su UDG i BUU članovi turističkog saveza "Pojas i put", Učionica Konfučije na UDG-u biće više posvećena razmjeni i saradnji u hotelskom i menadžmentu u turizmu. Pokrenuće program "Chinese+" koji bi pomogao Crnoj Gori da njeguje svestrane talente i promoviše međunarodnu saradnju u srtručnom obrazovanju.

Takođe, organizovaće aktivnosti posvećene Kini, poput važnih tradicionalnih kineskih festivala i predavanja o kineskoj kulturi, ljetnjih kampova, razmjene crnogorskih i kineskih studenata i profesora između dva univerziteta radi sticanja i obogaćivanja interkulturalnog iskustva.

Učionica Konfučije na UDG-u je neprofitna javna organizacija posvećena promovisanju kineskog jezika i kineske kulture u Crnoj Gori, sa posebnim ciljem jačanja saranje i razvoja u turističkoj industriji između Crne Gore i Kine.