Obavještenja

blog-img
Osnovne studije
Dani evropske baštine 2022

Fakultet za kulturu i turizam je ove godine dio manifestacije "Dani evropske baštine".

S obzirom na to da je Fakultet za kulturu i turizam Univerziteta Donja Gorica u Podgorici visokoobrazovana i naučna ustanova, projekat kojim obilježava međunarodnu manifestaciju „Dane evropske baštine 2022 – Održiva baština“, korespondira s osnovnom djelatnošću ove institucije, pritom se direktno nadovezujući na koncept i cilj ovog panevropskog programa. Stoga je projekat naslovljen „Znanjem do održive baštine za budućnost“, čime se nedvosmisleno ukazuje na potencijale koje posjeduje moć obrazovanja mladih (jedna od ključnih djelatnosti Fakulteta), ali i cjeloživotnog učenja i sticanja novih znanja i vještina uopšte, pa tako i u domenu održivosti baštine (prirodne i kulturne), na šta je usmjeren ovogodišnji fokus manifestacije međunarodnog karaktera „Dani evropske baštine“.

Projekat „Znanjem do održive baštine za budućnost“ zamišljen je kao sadržajan, kompleksan u strukturi i višednevan u svom trajanju (sedam dana, od 26. septembra do 2. oktobra 2022. godine), obuhvatajući time ukupnost trajanja ove manifestacije na evropskoj razini. Program manifestacije je osmišljen kao ciklus od sedam različitih stručno-popularnih i interaktivnih predavanja, radionica i studijskih posjeta, koja će izvoditi po jedna dnevno. Predavanja će biti u trajanju do sat i po vremena, uključujući diskusiju s publikom. Svako predavanje kao glavnu tematsku okosnicu imaće fenomen održivosti baštine u sadašnjem i budućem kontekstu. Na ovaj način, izlagači će temi pristupati iz više raznorodnih aspekata, naročito se fokusirajući na prirodno nasljeđe, kulturno nasljeđe (materijalno, nematerijalno), održivo upravljanje prostorom i edukaciju zajednice u tom smislu. Svi izlagači će biti iz reda domaćih afirmisanih profesionalaca koji su prepoznati kao relevantni stručnjaci u određenim, gorenavedenim oblastima.

Stručni tim za realizaciju programa čine: prof. dr Anđela Jakšić-Stojanović, dekanica Fakulteta (rukovoditeljka projekta), mr Dušan Medin, saradnik u nastavi na predmetima iz kulturne baštine (pomoćnik rukodoviteljke), kao i magistrantkinje Aleksandra Gogić i Ema Madić, koordinatorke Fakulteta (stručne saradnice na projektu).

 

***

PROGRAM

Ponedjeljak, 26. septembar u 14.00h
Uvodna riječ – prof. dr Anđela Jakšić-Stojanović
Predavanje „Baština za održivu sadašnjost i budućnost“ – mr Dušan Medin

Utorak, 27. septembar u 13.00h
Studijska posjeta JU Muzeji i galerije Podgorice
stručno vođenje Dragan Radović i mr Magdalena Radunović

Srijeda, 28. septembar u 18.30h
Studijska posjeta JU Crnogorska kinoteka
stručno vođenje Srđan Škuletić

Četvrtak, 29. septembar u 14.00h
Predavanje „Primjena savremenih ICTu promociji kulturne baštine“
prof. dr Anđela Jakšić-Stojanović

Petak, 30. septembar u 14.30h
Predavanje „Kulturna baština i kulturni pejzaž u Crnoj Gori: Značaj za održivi razvoj, primjeri i izazovi zaštite“
Aleksandra Kapetanović

Subota, 1. oktobar u 16.00h
Online predavanje „Rudarstvo, lokalni identitet i kreativne industrije: Analiza projekta ženskog preduzetništva“
dr Branko Banović

Nedjelja, 2. oktobar u 12.00h
Online radionica „Mladi, baština i održivi razvoj“
mr Dušan Medin