Obavještenja

Osnovne studije
Seminar "Evoking A Sign: Perceiving An Image" Prof. Dr Monike Leisch-Kiesl

Seminar "Evoking A Sign: Perceiving An Image" Prof. Dr Monike Leisch-Kiesl

Obavještavaju se studenti svih nivoa studija da će se u toku naredne radne nedjelje (17-21. aprila), posredstvom programa Erasmus+ univerzitetske razmjene, koju Univerzitet Donja Gorica sprovodi sa Katoličkim Univerzitetom u Lincu, organizovati seminar „Evoking a Sign: Perceiving an Image“ prof. dr Monike Leisch-Kiesl.

Većina predviđenih aktivnosti na seminaru, poput predavanja, diskusija sa studentima i radionica za studente, organizovaće se u Galeriji Univerziteta, no, osim ovih aktivnosti, u utorak 18. aprila, sa početkom u 18h, kao dio saradnje uspostavljene sa Fondacijom Petrović Njegoš, prof. Kiesl održaće i prezentaciju knjige „O čemu govori umjetnost“, u izdanju Transkripta iz Austrije. Prezentacija će se održati u Sobi za interdisciplinarna istraživanja i susrete projekta Arhiv cetinjskih bijenala, koja se nalazi u prostorijama Centra savremene umjetnosti Crne Gore, u Dvorcu Petrovića na Kruševcu. U srijedu 19. aprila, u 15h, takođe kao dio aktivnosti na seminaru,, planirano je i onlajn uključenje, putem Zoom linka, sa samostalne izložbe „Prostranstva ljubavi“, prof. dr Irene Lagator-Pejović, koja će biti postavljena u Umjetničkoj galeriji ,,Nadežda Petrović" u Čačku.

Početna referenca seminara „Evoking a Sign: Perceiving an Image“ jeste studija u oblasti teorije umjetnosti i estetike, koju profesorica Leisch-Kiesl, uspostavlja između njenih oblasti interesovanja, procesa evociranja znaka i opažanja slike. Fokus seminara je na mediju crteža o kojem će prof. Kiesl govoriti predstavljajući neke od značajnih savremenih umjetničkih praksi poput onih američke umjetnice australijskog porijekla Tobe Kedori (Toba Khedori), poljskog umjetnika Mareka Člande (Marek Chlanda), austrijskog umjetnika Arnulfa Rajnera (Arnulf Rainer) i crnogorske umjetnice Irene Lagator-Pejović. Teorijska podloga seminara biće fokusirana na teoriju slike i semiotiku, gdje će se analizirati i teorijski tekstovi Žaka Deride (Jacques Derrida) „Istina u slikarstvu“, Žila Deleza (Gilles Deleuze) „Prust i znaci“, Morisa Merlo-Pontija (Maurice Merleau-Ponty) „Oko i duh“ i Čarlsa Sandersa Pirsa (Charles Sanders Pierce) „Spekulativna gramatika“.

Ovim povodom, prof. Kiesl pokloniće i po 6 svojih naslova biblioteci UDG-a; biblioteci Fondacije Petrović Njegoš; Arhivu cetinjskih bijenala; Sobi za interdisciplinarna istraživanja i susrete i Nacionalnoj biblioteci na Cetinju (zbirka likovne sobe Ugao za umjetnost i čitanje).

U nastavku se nalazi i njena kratka biografija:

Monika Leisch-Kiesl, istoričarka umjetnosti i filozofkinja, profesorica je istorije umjetnosti i estetike na privatnom univerzitetu KU u Lincu, Austrija. Njeno istraživanje odvelo ju je na Univerzitet Ludvig Maksimilian i Državnu biblioteku u Minhenu, univerzitet u Bazelu i Šaulageru iz kolekcije Lorenc, Univerzitet Jagielonian i Dokumentaristički centar Tadeuša Kantora, Cricoteka u Krakovu, kao i na druge univerzitete i umjetničke institucije u centralnoj i istočnoj Evropi. Obavljala je niz gostujućih profesorskih i nastavničkih pozicija prvenstveno u Europi, ali i u Americi. Uz naučni rad, aktivna je i kao kustoskinja za savremenu umjetnost. Monika Leisch-Kiesl spaja pitanja rodnih studija s poticajima istraživanja teksta i slike, pristupe savremenim umjetničkim pozicijama sa širokim poznavanjem teorije umjetnosti i estetike, uvide u polje crteža s problemima globalne istorije umjetnosti.

Nadamo da će se što veći broj studenata odazvati pozivu za prisustvo ovom događaju.