Predavači

Redovni profesor
Prof. dr Venko Andonovski

Venko Andonovski (1964), redovni je profesor Filološkog fakulteta “Blaže Koneski” u Skopju. Do sada je predavao: makedonsku književnost, sve južnoslovenske književnosti, teoriju književnosti, svjetsku književnost, naratologiju, semiologiju, komunikologiju i kulturologiju. Predavao je kao gostujući profesor i na Amerikan koledžu u Skopju, na Fakultetu dramskih umjetnosti u Skopju kao i na Pedagoškom fakultetu u Bitolju.

Za nastavnu i naučnu djelatnost dobio je najveće makedonsko državno priznanje, nagradu “Sveti Kliment Ohridski” za obrazovanje.

Dopisni je član Makedonske akademije nauka i umjetnosti, član Društva pisaca Makedonije kao i član Makedonskog PEN centra.

Do sada je objavio 36 knjiga iz različitih žanrova, od kojih je 9 iz oblasti kritike, teorije književnosti, kulturologije i komunikologije: Matoševa zvona (kroatistička studija objavljena u Matici Hrvatskoj, kao sedma knjiga edicije „Inozemni kroatisti“), Struktura makedonskog romana (makedonistička studija), Tekstovni procesi (kritika i komunikologija), Dešifriranja (književna kritika i komunikacija), Uskrsnuće čitatelja (eseji iz filologije i kulturologije), Zenica Makedonije (monografija o makedonskoj kulturi); Obdukcija teorije: živa semiotika (studija), Obdukcija teorije:naratologija (studija), Dostojevski i Mekdonalds (2019, kulturološki eseji).

Najčitaniji makedonski romansijer i najizvođeniji makedonski dramski pisac u zadnjih 20 godina. Dobio je sve makedonske nagrade za prozu, dramu i kritiku. Njegov je roman Pupak svijeta osvojio međunarodne nagrade „Balkanika“ (najbolja knjiga na Balkanu za 2001. godinu) i „Jugra“ (najbolji roman iz slovenskih književnosti preveden na ruskom, Rusija, 2011). Roman je prodat u više od 18.000 primjeraka u Makedoniji, a Vještica u 14.000. Prošle godine je Andonovski bio u konkurenciji sa još 33 svetska pisca (među kojime je bilo i Nobelovaca) za Tolstojevu nagradu. Ove godine (2022) je dobio rusku međunarodnu nagradu Zlatni vitez za dramski opus.

Djela su mu prevedena na dvanaest jezika, a drame izvođene u Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Italiji, Francuskoj.

Važnija djela: Freske i groteske (priče), Azbuka za neposlušne (roman), Pupak svijeta (roman), Vještica (roman), Kći matematičara (roman), Pupak svjetlosti (roman), Pobuna u staračkom domu (drama), Slovenski kovčeg (drama), Kandid u zemlji čuda (drama), Genetika pasa (Gospoda GlembajevSKI) – drama, Olovo na jastuku (drama), Za svakoga ima po jedna (komedija), Gospodar kukavica (komedija), Građanin Jov (drama).dr Venko Andonovski
Kontakt podaci