Predavači

Redovni profesor
Prof. dr Venko Andonovski

Venko Andonovski (1964) profesor makedonske i hrvatske književnosti, naratologije, semiologije, komunikologije i kulturologije na Filološkom fakultetu u Skopju.

Najčitaniji makedonski pisac i najizvođeniji makedonski dramaturg u zadnjih 15 godina. Romansijer, dramski pisac, teoretičar književnosti. Autor je 33 knjiga iz različitih žanrova. Dobio je sve makedonske nagrade za prozu, dramu i kritiku. Njegov je roman Pupak svijeta osvojio međunarodne nagrade „Balkanika“ (najbolja knjiga na Balkanu za 2001. godinu) i „Jugra“ (najbolji roman iz slovenskih književnosti preveden na ruskom, Rusija, 2011). Roman je prodat u više od 14.000 primjeraka u Makedoniji, a Vještica u 10.000. Prošle godine je Andonovski bio u konkurenciji sa još 33 svetska pisca (među kojime je bilo i Nobelovaca) za Tolstojevu nagradu.

Njegove su drame dugogodišnji hitovi u Makedoniji. Kandid u zemlji čuda se je igrao deset godina u Dramskom teatru u Skopju. Trideset godina neprekidno piše kolumne za makedonske listove.

Djela su mu prevedena na dvanaest jezika.

Važnija djela: Freske i groteske (priče), Azbuka za neposlušne (roman), Pupak svijeta (roman), Vještica (roman), Kći matematičara (roman), Pobuna u staračkom domu (drama), Slovenski kovčeg (drama), Kandid u zemlji čuda (drama), Genetika pasa (Gospoda GlembajevSKI) – drama, Olovo na jastuku (drama), Za svakoga ima po jedna (komedija), Gospodar kukavica (komedija), Građanin Jov (drama).

Stručne knjige: Matoševa zvona (kroatistička studija objavljena u Matici Hrvatskoj, kao sedma knjiga edicije „Inozemni kroatisti“), Struktura makedonskog romana (makedonistička studija), Tekstovni procesi (kritika i komunikologija), Dešifriranja (književna kritika i komunikacija), Uskrsnuće čitatelja (eseji iz filologije i kulturologije), Zenica Makedonije (monografija o makedonskoj kulturi); Obdukcija teorije: živa semiotika (studija), Obdukcija teorije:naratologija (studija), Dostojevski i Mekdonalds (najnovija, 2019, kulturološki eseji).

dr Venko Andonovski
Kontakt podaci