Amil Orahovac je magistar sanitarnog inženjeringa i doktorand prirodnih nauka na Tehničkom univerzitetu u Beču (TU Wien), gdje istražuje bezbjednost hrane kroz procjene rizika i dijetetsku izloženost. Zaposlen je kao istraživač u Centru izvrsnosti (FoodHub) na Univerzitetu Donja Gorica, a angažovan je i kao asistent na predmetima iz oblasti bezbjednosti hrane, procjene rizika i ishrane.
U svom radu fokusira se na interdisciplinarne pristupe bezbjednosti i autentičnosti hrane, kao i na vezu nauke, inovacija i javnog zdravlja. Aktivno učestvuje u brojnim nacionalnim i međunarodnim projektima (IPA, Interreg, Horizon Europe, COST), a iskustvo je sticao i kroz programe obuke i mobilnosti, uključujući EU-FORA program Evropske agencije za bezbjednost hrane (EFSA). Takođe je Nacionalna kontakt osoba za Klaster 6 – Hrana, bioekonomija, prirodni resursi, poljoprivreda i životna sredina u okviru programa Horizont Evropa i član pregovaračke radne grupe za poglavlje 12 – Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni poslovi.